Creativeheads

5 måter å styrke dine kunderelasjoner med e-post

Vi har en tendens til å glemme våre eksisterende kunder når det kommer til markedsføring. Når jeg begynner å jobbe med en ny klient er de som regel alltid mest interessert i hvordan jeg kan hjelpe dem med å tiltrekke seg nye kunder, men det riktige første skrittet i enhver markedsføringsplan er å se hvordan vi kan få mer ut av den kundebasen vi allerede har.

PC med e-post på skjermen

Om du vinner en ny kunde gjennom markedsføringen du gjør, men samtidig mister en eksisterende kunde fordi du ikke ga vedkommende nok oppmerksomhet, vil du ende opp med det samme antallet kunder—men med et dårligere resultat—da det koster mye mer å vinne en ny kunde enn å beholde en eksisterende.

Det er mye lettere å selge dine produkter og tjenester til en eksisterende kunde, enn noen du ikke har et forhold til. Om du gjør en god jobb med å ta vare på dine eksisterende kunder, og dine produkter og tjenester har fungert bra for dem, vil de som regel alltid være interessert i å prøve noe nytt du har å tilby. Og siden relasjonen allerede er etablert, vil salget koste deg mye mindre.

Relasjonen du har med kundene dine er den mest verdifulle ressursen du har, og en essensiell del av å få bedriften din til å vokse, er å påse at du ikke mister de kundene du allerede har.

Likevel — godt innhold går hånd i hånd med søkemotoroptimalisering. Innholdet må også være SEO-vennlig for at folk skal finne den i søkemotorene i utgangspunktet. Noen grep er derfor viktige å ta for at artikkelen lett skal forstås av søkemotorene, og dermed bli synlig for brukerne. Dette er for eksempel bruk av søkeord, riktige overskriftstyper og en interessant metabeskrivelse til søkemotorene. Fallgruven er å glemme god tekststruktur, grammatikk og setningsoppbygning, som er sånt mennesker liker.

Du kan sikre og bygge videre på relasjonen du har med kundene dine ved å følge disse fem rådene:

  1. Hold kontakten—enten det er gjennom telefon, e-post eller ansikt til ansikt. Alle kunder ønsker å føle at de er spesielle, og at du skal vise personlig interesse i deres suksess.

  2. Trygg kundens beslutning etter et salg. Etter hvert eneste salg du gjennomfører bør du følge opp kunden på telefon eller e-post noen dager senere for å høre hvordan det står til. Da sikrer du deg mot eventuell misnøye kunden måtte ha etter kjøpet.

  3. Ha alltid kundens beste i tankene. Du bør verken selge mer, mindre eller en annen produktsammensetning enn det som gir mest verdi for pengene ut fra kundens behov.

  4. Gi dine eksisterende kunder best pris. La dine “gamle” kunder få de beste tilbudene først. Om du tilbyr nedsatte priser på noe, bør du la dine eksisterende kunder få muligheten til å handle disse produktene før andre.

  5. Bygg tillit. Om noe går feil ved en leveranse, bør du alltid informere kunden om dette så snart du blir klar over problemet. Vær så ærlig du kan med kundene dine. 

Mennesker gjør forretninger med mennesker de kan stole på, og ditt mål bør være å bli den beste og mest pålitelige rådgiveren kundene dine kan få i ditt marked.

Det kan være svært ressurskrevende å følge opp kundene dine så tett som denne modellen tilsier. Heldigvis finnes det en metode for å gjøre dette på bortimot autopilot. Ved hjelp av en plattform for e-postmarkedsføring kan du sette opp automatiserte sekvenser hvor kundene dine får nødvendig og riktig informasjon basert på hvor de er i kjøpsprosessen, og hvilke produkter eller tjenester de har kjøpt av deg.

Etter at du har registrert deg hos for eksempel MailChimp, som er en gratis plattform for e-postmarkedsføring, anbefaler jeg at du setter opp et system som tar vare på kundene dine etter følgende plan:

Holde kontakten

Det finnes egentlig ingen øvre grense for hvor ofte du sender e-post til kundene dine, så lenge du alltid tilfører verdi. Du kan sammenligne det med et venneforhold. Jeg vil tro at det er dine beste venner du snakker oftest med, og du tåler veldig tett kommunikasjon med vennene dine, så lenge du føler at kommunikasjonen er verdifull og styrker relasjonen deres. Venner kan også be om en tjeneste uten at det ødelegger relasjonen. Det vil i mange sammenhenger tvert imot styrke relasjonen. Men om noen du kjenner kun tar kontakt når de ønsker noe fra deg, vil du fort ende opp med å prøve å unngå denne personen og du vil i hvert fall slutte å gjøre det de ber deg om.

Den største feilen bedrifter gjør i forbindelse med e-postmarkedsføring, er å ha fokus på seg selv fremfor mottakeren. Du bør kun prøve å selge gjennom e-post til de på listen din du allerede har en veldig sterk relasjon med—og til og med i disse tilfellene bør minimum 80% av kommunikasjonen være ren verdi i form av informasjon, råd og tips til mottakeren. Om du bruker e-post på denne måten er det en ypperlig kanal for å styrke relasjonen til kundene dine ved å holde jevnlig kontakt.

Kontakt oss

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Trygge kundens beslutning etter et salg

Når noen handler av deg, bør du følge opp med en e-post som trygger deres beslutning noen dager etter kjøpet. Ut fra hvilket produkt eller hvilken tjeneste de har kjøpt, kan du også skreddersy e-posten som sendes, og vil du gjøre det hakket mer avansert, lager du en serie som går over flere uker. Da kan du også anbefale relaterte produkter og tjenester uten at det fremstår som at mersalg er hovedfokuset. Om du noen gang har kjøpt et produkt fra Apple ved å bruke din Apple-ID, som du har registrert opp mot e-postadressen din, har du opplevd denne formen for markedsføring. Apple er mestere på å få opplevelsen av å ha kjøpt et av deres produkter til å vare lenge etter at du har forlatt kassa.

Gi dine eksisterende kunder best pris

Vi liker alle å føle oss spesielle, og ingenting bygger lojalitet bedre enn litt “special treatment”. De fleste store merkevarer utnytter dette ved hjelp av e-postlister eller kundeklubber som gir spesielle rabatter eller prioritet.

Alltid ha kundens beste i tankene

Hvor godt kjenner du egentlig kundene dine? Siden e-post først og fremst er en kanal for å styrke relasjonene med målgruppen din ved å tilføre verdi, bør du bruke all informasjonen du har om kundene dine til å skreddersy kommunikasjonen. Du kan for eksempel sende forskjellig innhold til forskjellige kunder, basert på kjøpshistorikk, alder, kjønn eller hvor de bor.

Bygge tillit

Mangel på kommunikasjon er roten til de fleste ødelagte forhold, og ved undersøkelser om kundetilfredshet er dårlig kommunikasjon det de fleste trekker frem om de har dårlig erfaring med et selskap. Du kan ikke få kommunisert for mye, så lenge det er direkte relatert til kundens leveranse. Kundene dine vil tilgi deg og ha forståelse for det meste, så fremt de føler at du gjør ditt beste og hele tiden holder dem oppdatert.